Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Rostlina jako experimentální model v proměnách staletí - do r. 1918
Bršťáková, Hana ; Krtková, Jana (vedoucí práce) ; Lipavská, Helena (oponent)
V období do roku 1918 byla uskutečněna řada studií v oboru rostlinné vědy, které položily základní stavební pilíře pokročilým výzkumům dnešní doby. Byly prováděny pokusy s mnoha rostlinnými druhy. V této práci popisuji, jaké rostliny byly ve výzkumech používány a jakého zjištění se díky nim dosáhlo. Zaměřuji se na procesy v rostlinách a oblasti oboru, na které se zaměřovali i tehdejší badatelé, a podle nich člením i svoji práci. V rámci jednotlivých kapitol se pak snažím postupovat chronologicky. Konkrétně je analyzován objev rostlinné buňky, vybrané rostlinné pohyby, jako jsou nutace, fototropismus, gravitropismus, hydrotropismus, výživa rostlin a také první vědecké pozorování Arabidopsis thaliana. Cílem práce je seznámení čtenáře s historií vybraných objevů a objasnění, díky kterým rostlinným druhům se k příslušným zjištěním podařilo dojít. Zároveň se snažím nastínit, proč si tehdejší vědci dané druhy rostlin vybírali.
Uplatnění nových přístupů ve výživě porostů brambor
RŮŽIČKA, Jan
Hlavním cílem bakalářské práce bylo vypracovat literární přehled v oblasti hnojení a výživy rostliny bramboru a shromáždit a utřídit informace o nových přístupech používaných v pěstování brambor. V práci jsou popsány způsoby hnojení a výživy organickými hnojivy, anorganickými hnojivy (včetně základních prvků) a jejich vliv na růst a kvalitu brambor. Dále uvádím možnosti využití mikrobiálních a biochemických přístupů ke zlepšení výživy brambor a jejich výhody či nevýhody. Práce také prezentuje možnosti zlepšení využití hnojiv a minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí s využitím nových technologií a inovativních postupů. Závěrem jsou uvedeny tři příklady z praxe u zemědělských podniků, které se zabývají pěstováním brambor.
Výnos a kvalita jarního ječmene v závislosti na hnojení dusíkem
MACHALOVÁ, Tereza
Tato diplomová práce se zabývá dusíkatým hnojením u jarního ječmene pro sladovnické účely. Cílem práce bylo porovnat dva typy hnojení, plošné a variabilní aplikace, u odrůdy Laudis 550. Rozdíl byl nejenom v technice hnojení, ale také byly různé předplodiny. Jeden pozemek měl za předplodinu kukuřici s využitím na siláž a druhý pozemek pozdní konzumní brambory. Vyhodnocení probíhalo pomocí polního měření výnosových prvků, laboratorního měření a ekonomického zhodnocení. Při závěrečném vyhodnocení se došlo k výsledku, že variabilní aplikace dusíkatých hnojiv jsou u ječmenu jarního pozitivním agrotechnickým postupem. Variabilní aplikace mají za výsledek lepší hospodářský výnos a sladovnickou kvalitu.
VLIV HNOJENÍ LÉČIVEK NA KVALITU PRODUKTU A JEHO VYUŽITÍ
FLAŠKOVÁ, Jana
Cílem mé bakalářské práce bylo zpracování literární rešerše na téma: Vliv hnojení léčivek na kvalit produktu a jeho využití. V její první části jsem se zabývala obecnou charakteristikou léčivek, jejich obsahovými látkami, způsoby výsevu a výsadby, skladováním a elicitací. Ve druhé části mé práce bylo prioritou poukázat na rozdíly v pěstování, výživě a hnojení jednotlivých druhů léčivých rostlin dále hodnocením kvality drog a jejich použití v různých odvětvích moderní medicíny. V třetí části práce jsem navrhla optimální způsob hnojení vybraných léčivek a navrhla technologie zpracování produktu pro soukromou farmu.
Ekologická optimalizace hlavních pěstitelských opatření pro polní plodiny: metodika pro praxi
Vach, Milan ; Javůrek, Miloslav
Publikace shrnuje současné nejnovější poznatky o produkčních faktorech pěstitelských technologií v rozdílných stanovištních podmínkách, popisuje příklady efektivních minimalizačních a půdoochranných technologií pěstování hlavních polních plodin. Práce se také věnuje agroekologickým přístupům ve výživě rostlin, hnojení statkovými i minerálními hnojivy a ochraně rostlin proti chorobám, škůdcům a plevelům.
Plný text: Stáhnout plný textPDF

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.